05.02.2022

Firewall Nedir?

Firewall Nedir?

Firewall, dilimizde ‘Güvenlik Duvarı’ olarak ifade edilmektedir. Kısaca bilgi sistemlerini kötü amaçlı yazılımlardan ve bireylerden korumak amacıyla örülmüş bir güvenlik setidir. Çalışma prensibinde ise ağa gelip giden trafiğin denetlenmesi, belli filtrelemeler kullanarak zararlı durumların tespit edilip ağın içerisine sokulmaması vardır. Bu filtrelerin kuralları kullanıcılar tarafından önceden belirlendiği gibi aynı zamanda da sistem otomatik olarak planlar. Bu sayede ağ tehditleri minimum seviyeye indirilmiş olunur.

Diğer yandan güvenlik duvarları ağ trafiklerini de denetlemekle görevlidir. Tanımlı ağ sistemleri dışında herhangi bir Networkten erişim tespit ederse bunu kullanıcıya bildirir ve erişimini keser. White List çalışma mantığına sahiptir. Yani güvenlik duvarı örülmeden önce kullanılan tüm portlar, ağlar ve işlemler listelenir. Sonrasında bu listedekilerin dışında bir işlem görüldüğünde otomatik olarak engelleme yapılır.

Günümüzde sistemlerin yaygın olarak kullanmayı tercih ettiği 2 tip güvenlik duvarı vardır. Bunlardan ilki Yazılımsal Güvenlik Duvarı iken diğeri de Donanımsal Güvenlik Duvarıdır. Peki bunların özellikleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

Yazılımsal Güvenlik Duvarı: İşletim sisteminin içerisine kurulur ve herhangi bir donanımsal desteğe ihtiyaç duymadan çalışır. Basit bir ara yüze sahip oluşu ve ekstra donanıma ihtiyaç duyulmadığından oluşan düşük maliyetler, yazılımsal güvenlik duvarlarının en belirgin avantajlarındandır. Belirgin bir dezavantajı ise sürekli sistemin arka planında çalıştığı için işlevsel kaynakları tüketir bu da çoğu zaman sistemde yavaşlamalara sebebiyet verir.
Donanımsal Güvenlik: Süzgecinden geçirir ve uygun görmesi durumunda ağa iletir. En önemli avantajı bilgisayarın işletim sisteminde yer almadığı için hız sorunu yaratmamaktadır. Dezavantajı ise ekstra donanımlara ihtiyaç olduğu için maliyet artışına sebebiyet vermektedir. Fakat her iki güvenlik duvarı türü incelendiğinde en iyi çözümün donanımsal güvenlik duvarları olduğunu söylemek mümkün.

Bunların yanında mimari yapılarına göre çeşitlendirilen güvenlik duvarları da mevcuttur. Birinci, ikinci ve üçüncü nesil güvenlik duvarı, UTM ve yeni nesil güvenlik duvarı bunlara örnektir.  Günümüzde sistemlerin güvenliği ve sürdürülebilirlik için güvenlik duvarlarının önemi yadsınamaz derecededir. Bu konuda işletmeler için sunduğumuz ‘Network Çözümleri’ adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.