06.02.2022

Server Nedi̇r?

SERVER NEDİR?

Server, Türkçedeki karşılığıyla sunucu, kullanıcıların diğer bilgisayar ağlarında erişebileceği, kullanıma açık kaynakları çalıştıran bilgisayar birimleridir. Sadece açık kaynakları değil aynı zamanda bazı servisleri de çalıştırır. FTP, e-posta ve web sitesi bu servislere örnek olarak gösterilebilir. Perki server nedir? Server nasıl çalışır? Bilişim dünyasında yer alan herkesin bilmesi gereken bu soruların yanıtlarını sizler için sunduk…

Server sistemleri, bir dizi donanımın bir araya gelmesiyle oluşur. Bu donanımlara birden fazla kullanıcı eriştiği için normal masaüstü bilgisayarlardan çok daha fazla performans sergiler. Bu nedenle yüksek özellikler barındırması gerekir. Diğer yandan internet ağlarının kullanım oranının artması ve bilgisayarların yaygınlaşması birçok server türünün oluşturulmasına sebep oldu. Günümüzde en sık tercih edilen server türlerini şu şekilde belirtebiliriz:

File Server (Dosya Sunucu): Kullanıcıların bir ağ üzerinde ortak olarak dosyaların barındığı sistemlere verilen isimdir.
Database Server (Veri Tabanı Sunucu): Veri tabanı hizmeti sunmak adına oluşturulan sunucu türüdür.
Web Server (Site Yayınlama Sunucu): İnternet portalında bulunan web sayfalarının görsel ve metinsel verilerinin depolandığı alandır.
Proxy Server (Vekil Sunucu): İnternet erişiminde kullanılan bir tür ara sunucudur. Erişimi yapacak cihaz Proxy server üzerinden çıkış sağlar.
DNS Server (DNS Sunucu): İnternet erişimi sırasında domain yönlendirmelerini depolamak için kullanılır.

Yukarıda belirttiğimiz server türleri, günümüz internet dünyasının sağlıklı işleyişinde önemli bir yere sahiptir. Dilerseniz ‘Sunucu Nedir?’ başlıklı yazımıza giderek bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Server Nasıl Çalışır?

Serverlar, http protokolünü kullanarak tarayıcılar ile iletişim sağlar. Eğer gereken sunucu yazılımları sistemde yüklüyse ve azami performansları karşılayacak özelliklere sahipse aslında her bilgisayar bir sunucudur demek mümkün. Peki Sunucu nasıl çalışır? İşte detaylar…

Fiziksel serverlar masaüstü bilgisayarlara benzemektedir. Fakat onlara oranla çok daha güçlü bir yapıya sahiptir. İstemcilerin yoğunluğu sebebiyle bazı durumlarda iki ya da daha fazla sanal makine ile de desteklendikleri olur. Her Server bir işletim sistemi üzerinden faaliyet gösterir. Birden fazla server donanımı da haliyle daha fazla işletim sisteminin bir araya gelmesi demektir. İşte tam da bu nokta hiğpervizör isimli bir yazılım öne çıkar. Bu yazılım sayesinde tüm işletim sistemleri bir araya getirilerek yönetimi sağlanır.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.