16.01.2022

DDoS Nedi̇r?

DDos Nedir?

Her geçen gün kullanımı artan internetin insan hayatına birçok yenilik kattığı gibi aynı zamanda da yeni güvenlik sorunlarının da kapılarını araladığı yadsınamaz. Siber saldırılar son yılların en önemli unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. DDoS da bunlardan birisi…

DDos, Distributed Denial of Services yani ‘Dağıtık Hizmet Engelleme’ anlamına gelmektedir. Temel prensipte bir siber saldırı yöntemidir. Veri sızıntısı ya da hesap ele geçirme gibi amaçtan ziyade genel olarak erişebilirliği hedef alır. Özellikle ağ sistemlerinin tasarlananın üzerinde istek yükü göndererek sunucuyu kitler. Kullanıcılar bu sunuculara erişemediğinde saldırı başarıyla sonuçlanmış olur.

DDos saldırısı günümüz dijital dünyada en sık kullanılan siber saldırıların başında gelmektedir. Saldırılar maddi bir beklentiye dayandırılmadan gerçekleştirilir. Genel amaç internet güvenliğini sarsmak ve huzuru bozmaktadır. Bu saldırıyı bir mağazanın kapısını yetkisiz birinin kilitlemesi ve dolayısıyla müşterilerin içeri girememesi olarak örneklendirebiliriz. Kaynakça

Bu saldırıları diğer siber saldırılardan ayıran en önemli özellik, gerçekleştirilme motivasyonudur. Çünkü saldırılar para kazanmak amaçlı yapılmaz. Aksine, motivasyon kökeninde tamamen politik, din ve hacktivizm gibi unsurlar yatar. Peki DDoS saldırı türleri nelerdir? İşte cevabı…

Hacim Odaklı DDos Saldırıları: Sunucularda bulunan bant genişlikleri hedef alınır. Yoğun bir veri saldırısı yaparak bant genişliğinin kapasitesini doldurur ve sistemi çökertir. Bu çökmeler çoğu zaman kısa süreli erişemem sorunu yaratsa da bazı durumlarda uzun vadeli bir sorun yaratabilmektedir.
Protokol Bazlı DDoS Saldırıları: Sunucularda bulunan bant genişlikleri hedef alınır. Yoğun bir veri saldırısı yaparak bant genişliğinin kapasitesini doldurur ve sistemi çökertir. Bu çökmeler çoğu zaman kısa süreli erişemem sorunu yaratsa da bazı durumlarda uzun vadeli bir sorun yaratabilmektedir.
Protokol Bazlı DDoS Saldırıları: Sunucularda bulunan bant genişlikleri hedef alınır. Yoğun bir veri saldırısı yaparak bant genişliğinin kapasitesini doldurur ve sistemi çökertir. Bu çökmeler çoğu zaman kısa süreli erişemem sorunu yaratsa da bazı durumlarda uzun vadeli bir sorun yaratabilmektedir.
PING Flood DDoS Saldırıları: Sunucularda bulunan bant genişlikleri hedef alınır. Yoğun bir veri saldırısı yaparak bant genişliğinin kapasitesini doldurur ve sistemi çökertir. Bu çökmeler çoğu zaman kısa süreli erişemem sorunu yaratsa da bazı durumlarda uzun vadeli bir sorun yaratabilmektedir.

DDoS saldırısı yapmak ülkemizde yasalarca cezaya tabii tutulmuş bir uygulamadır. 5237 sayılı kanun kapsamında bu suçu işleyen kişilere bir yıldan başlamak üzere 5 seneye kadar hapis cezası verilebilmektedir. Bu sebeple DDoS saldırısı gerçekleştirmeden önce bu hususu göz önünde bulundurmakta fayda var.

DDoS saldırılarından korunmanın yolu, diğer siber saldırı türleriyle aynıdır. Bu konuda detaylı bilgi sunduğumuz ‘Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?’ başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.