19.01.2022

Malware Nedir?

Malware Nedir?

Malware, zararlı ve kötü amaçlı tasarlanan yazılımlara verilen genel bir addır. İngilizcesi ‘Malicious Software’ olan bu kavramın dilimizde karşılığı ‘kötü amaçlı yazılım’ olarak telaffuz edilmektedir. Bu tür yazılımların temel çalışma motivasyonu bilgisayar ve mobil cihazlara zarar vererek işlevlerini bozmak, özel sistemlere erişerek kritik verileri çalmaktır. Bazı durumlarda ise istenmeyen türde reklamların gösterildiği de olmaktadır.

Eskiden bu tür zararlı türdeki yazılımlar ‘virüs’ olarak ifade edilmekteydi. Fakat 1990 senesinde Yisrael Radai tarafından yeni ismi Malware olarak belirlendi. Peki Malware gurubuna hangi yazılımlar girmektedir. Bu yazılımları birkaç başlık altında toparlayabiliriz:

Virüs
Truva Atı (Trojan)
Arka Kapı (Back Door)
Solucan (Worm)
Reklam Yazılımı (Adware)

Günümüzde Malware yazılımları kullanıcılar tarafından pek de önemsenmediği görülmektedir. Oysa bu yazılımlar oldukça tehlikeli ve önlem alınması gereken türdendir. Çünkü Malware yazılımları sadece bilgi çalmak ya da sistemleri yavaşlatmak ile yetinmez. Çoğu zaman sistemin arka planına bir bot mantığı ile yerleşir ve uzaktan siber korsanlar tarafından sistemlerin yönetilmesine olanak tanır. Yani kısaca siber korsanlar kullanıcıların bilgilerini ve sanal izlerini kullanarak yasal suçlar işleyebilirler. Kaynakça

Malware Bilgisayara Nasıl Bulaşır?

Malware yazılımlarının birçok farklı sızma teknikleri bulunur. Ancak genel olarak Crack ve Patch türündeki illegal uygulamaların içine saklanır. Kullanıcılar güvenilir olarak gördükleri bir uygulamayı sistemlerine indirip kurduklarında, bu kötü amaçlı yazılımları da yüklemiş olurlar.

Malware virüslerinin bulaşmasında USB sürücüler de oldukça etkilidir. USB sistem ile temasa geçtiğinde bu virüsler anında sisteme sızar. Diğer yandan web siteleri de sızma girişimi için oldukça cazip alanlardır. Eğer girilen bir sitenin yapısında zararlı içerikler bulunuyorsa, kullanıcıların sistemine virüs sızması kaçınılmaz bir son olacaktır.

Son olarak Adware gibi zararlı reklam yazılımlarından bahsetmekte fayda var. Zira günümüzde en çok kullanılan Malware virüsleri bunlardır. Kişilere doğrudan bir zarar verme motivasyonu ile çalışmazlar. Tamamen reklam ve ticari boyutu prensip alırlar. Bireylerin izni olmadan sürekli reklam görselleri ile karşılaşırlar. Ve bu Malware türü genellikle ücretsiz uygulamaların indirilmesi sonucu sistemlere bulaşmaktadır.

Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı kadar güvenlik açısından hayli zor bir hale getirdiği de artık yadsınamaz bir gerçek. Bu sebeple güvenlik önlemleri hiçbir zaman için ihmal edilmemelidir. Malware virüslerini önlemede en etkili yol olan antivirüsler hakkında yazdığımız ‘Antivirüs Çözümleri’ başlık yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.